Ο μικρός αγώνας των 10 χιλιομέτρων, της διοργάνωσης FROZEN PEAKS, πλην μεγάλος στη σημασία του. Ένας λαϊκός αγώνας αφιερωμένος στη μνήμη των υπερασπιστών των οχυρών της Γραμμής Μεταξά κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Μια βιωματική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας. Οι 2:30 ώρες όριο τερματισμού επιτρέπουν σε όλους να τρέξουν ή να περπατήσουν την διαδρομή.

Φέτος η εκκίνηση θα δοθεί στις 11:30 πμ, από το μνημείο πεσόντων, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Οχυρό, ανήμερα της επετείου και των εορταστικών εκδηλώσεων της μάχης των οχυρών, με κατεύθυνση το χώρο του μουσείου του Οχυρού Λίσσε.

  • Ανάβαση των 99 σκαλοπατιών μέχρι την είσοδο του οχυρού Λίσσε. Στροφή δεξιά και ανάβαση του λόφου Λίσσε. Λίγο πριν την κορυφή, στροφή δεξιά και κυκλική ανάβαση στην κορυφή του λόφου Λίσσε, περνώντας κάτω από τον πελώριο σταυρό. Πανοραμική θέα όλης της περιοχής. Η διαδρομή περνά από πολλές οχυρωματικές θέσεις του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
  • Κατάβαση από την κορυφή και ακολουθώντας για λίγο παλιό χωματόδρομο, η διαδρομή στρίβει αριστερά και οδηγεί στην είσοδο του οχυρού Η. Στην κατάβαση υπάρχει σχοινί, που μπορεί να πιάσει κάποιος, για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την κάθοδο. Προσοχή στην είσοδο του οχυρού Η και στην κατάβαση του κλιμακοστασίου. Η είσοδος είναι χαμηλή (οχυρό γαρ) και οι σκάλες στενές. Μέσα στο οχυρό απαγορεύονται οι προσπεράσεις. Το μήκος της διαδρομής μέσα στο οχυρό είναι 183 μ.
  • Έξοδος από τη νότια πλευρά του οχυρού, κάτω από τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στροφή αριστερά και κατάβαση ακολουθώντας τον παλιό στρατιωτικό δρόμο που οδηγούσε στα οχυρά. Υπέροχη θέα των κορυφών του Απόστολου Παύλου. Μετά από 1,5 χιλιόμετρα περίπου, στροφή δεξιά και είσοδος σε μονοπάτι, εγκαταλείποντας τον στρατιωτικό δρόμο. Το μονοπάτι οδηγεί χαμηλά σε χωράφια.
  • Έξοδος σε χωματόδρομο και στροφή αριστερά, καθώς και στην επόμενη διασταύρωση. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που μετά από λίγα μέτρα γίνεται άσφαλτος. Πάντα ακολουθώντας την άσφαλτο και τη σηματοδότηση η διαδρομή αφού κυκλώσει τον λόφο Λίσσε, φτάνει πάλι στο μνημείο πεσόντων απ’ όπου ξεκίνησε. Ακολουθεί την άσφαλτο στην κάτω πλευρά του Οχυρού και στη έξοδο του χωριού, πριν τη γέφυρα στρίβει αριστερά για να τερματίσει στην πλατεία του χωριού Οχυρό.

Διέδωσε το!!